Het Toscaanse levenslicht

November 2023

De aanloop...

In maart van dit jaar reden we in winterse sferen naar Düsseldorf, om de grootste wijnbeurs van Europa te bezoeken, ProWein. De ideale plek om nieuwe contacten te leggen in de wijnwereld.

Eenmaal aangekomen, werden we overdonderd door de grootte. Er waren wel 16 grote hallen die plek boden aan duizenden wijnhuizen. We waren maar wat blij met wat afspraken die we hadden gemaakt met mensen om even te landen, waaronder onze vrienden van Sorentberg.

Eenmaal gewend aan de massa, liepen we naar de hal met de nationaliteit waar we op wilden focussen, Italië. Een kwart van die hal was volledig gevuld door wijnmakers uit de Toscane regio.

In de twee dagen dat we er rondliepen hadden wij de eer twee markante wijnmakers te ontmoeten, Lorenzo en Silvio. Beide mannen zijn echte vakmensen met een diepe liefde voor wijn maken en groot respect voor hun Toscaanse wortels.

We hielden contact met hen en kwamen tot een afspraak voor het maken van dit geweldige verhaal.

De Trip

Begin september is het dan eindelijk zover! Initieel hadden we dit avontuur gepland in het voorjaar, maar toen kwam ineens het mooie verhaal van de Provence er tussendoor.

Doordat we bij het maken van de voorgaande verhalen chronisch tijd tekort bleken te hebben, hadden we voor dit verhaal besloten om een lang weekend naar Toscane af te reizen. En wel met het vliegtuig. Eerlijk is eerlijk, wat een verademing in vergelijking met meer dan 12 uur opgevouwen in een auto te zitten.
Dus daar gingen we vrijdag 1 september van Düsseldorf naar Florence, om de maandag erop weer terug te keren. Genoeg tijd om onze 2 Italiaanse vrienden uitgebreid te vereren met ons bezoek.

Zie hieronder een korte sfeerimpressie van de reis.

Het gebied

Toscane

Beide wijnhuizen die we voor dit verhaal hebben uitgekozen bevinden zich in Toscane. Ondanks dat ze uit hetzelfde gebied komen en beide werken met de Sangiovese druif, verschillen hun producten toch enorm.

Fattoria l'Arco bevindt zich zo'n 20 kilometer ten westen van Florence, in de Chianti regio. Wijnen die in deze regio worden geproduceerd moeten voldoen aan bepaalde criteria om als "Chianti wijn" te worden verkocht en krijgen dan ook de hoogste kwalificering die Italië wordt gebruikt: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Zo moet de wijn onder andere bestaan uit tussen de 80% & 100% Sangiovese.
Het Chianti gebied bestaat uit verschillende "subzones". De bekendste subzone is "Chianti Classico" een klein gebied wat bekend staat om de Gallo Nero (de zwarte haan) en strekt zich uit tussen Florence en Siena.

Podere montale bevindt zich een stuk zuidelijker, in een berglandschap ten zuiden van Siena. De locatie is bijzonder te noemen om het  tegen de gemeente Montalcino aan ligt, bekend van de Brunello wijn. Het ligt een stuk hoger dan de Chianti regio wat veel effect heeft op de ontwikkeling van de druiven.

Video binnenkort Live

l'Arco ligt in Vinci, een klein middeleeuws dorpje waar de beroemde Leonardo werd geboren. Twintig kilometer ten westen van Florence, een paar minuten rijden van Empoli, in het hart van de Chianti-streek. Het is eigendom van de familie Mitola waarbij de broer, Lorenzo, als enige fulltime werkzaam is bij het wijnbedrijf. De zussen en moeder zijn ook deels actief, zowel in het wijnbedrijf als in de agriturismo (ze verhuren appartementen en geven proeverijen en rondleidingen voor toeristen).

Het landgoed bestaat uit ongeveer 200 hectare en is gelegen op zeer vruchtbare klei grond. Tevens bevat de grond kleurschakeringen door witte puimsteem, tufsteen en vulkanisch gesteente. Al deze morfologische verschillend dragen bij aan het ontstaan van een unieke combinatie van aarde.

Een groot deel van de oogst is bestemd voor andere wijnhuizen die daar hun wijnen van produceren. Een speciale selectie gebruiken ze voor hun eigen wijnen. Ze werken met diverse druivensoorten voor: 

 • Sangiovese
 • Canaiolo
 • Vermentino (de volle neef van de Rolle uit de Provence)
 • Merlot
 • Trebbiano
 • Cabernet Sauvignon
 • Syrah

Voor dit verhaal hebben we de volgende wijn geselecteerd:

3x

Principino Chianti Riserva DOCG

2019 - l'Arco

Deze wijn is het paradepaardje van eigenaar Lorenzo Mitola en is opgebouwd uit 90% Sangiovese en 10% Canaiolo. Deze combinatie van druiven levert een goede balans tussen de fruitige en kruidige smaken van Sangiovese en de zachtheid van Canaiolo, wat typerend is voor de regio.

Oogstverhaal
De druiven worden met grote zorg met de hand geplukt, zachtjes ontsteelt en voorzichtig geperst voordat ze hun natuurlijke weg vinden naar roestvrijstalen vaten. De alcoholische gisting ontwikkelt zich gedurende 10 dagen, terwijl de schilmaceratie nog eens 22 dagen voortduurt, alles op een constante temperatuur van 28°C.
Na deze fase wordt de wijn overgebracht naar eiken vaten, waar hij een nieuwe fase van fermentatie doormaakt tegen het einde van november, en daar blijft hij rusten en rijpen gedurende 30 maanden. Na deze langdurige periode van rust wordt de wijn een maand teruggeplaatst in roestvrijstalen vaten, gevolgd door nog eens 6 maanden in de fles om verder te evolueren. Tenslotte wordt de wijn licht gefilterd voordat hij wordt gebotteld.

Ben je voornemens om binnenkort af te reizen naar Toscane, dan zouden we toch zeker adviseren om bij l'Arco een nachtje door te brengen. De omgeving is magistraal en hun landgoed biedt veel luxe en ruimte. En als je er dan toch bent, probeer dan ook hun andere wijnen of de sublieme olijfolie.

Super Tuscan

Het populaire alternatief

"Super Tuscan" is een informele term voor hoogwaardige wijnen uit Toscane, Italië. Ze onderscheiden zich vaak door het gebruik van niet-traditionele druiven, zoals Cabernet Sauvignon en Merlot, en worden gewaardeerd vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit. Deze wijnen breken met de traditionele Italiaanse wijnregels en genieten wereldwijd aanzien.

Omdat Super Tuscans de conventionele regels doorbreken, vallen ze meestal niet onder de DOCG-classificatie, maar eerder onder de IGT- classificatie (Indicazione Geografica Tipica) in Toscane. Deze classificatie duidt aan dat de druiven uit de regio komen en geeft ruimte voor diversiteit in kwaliteit en stijl bij Italiaanse wijnen.

Het verhaal van Podere Montale begon in 2014 met Silvio Mendini. Vanaf het allereerste begin was het zijn wens en ambitie om de boerderij een eigen identiteit te geven die niet geïdentificeerd zou worden met een individu, maar met de mensen die de boerderij laten groeien en leven geven aan producten van uitmuntendheid.

Biodiversiteit is een belangrijk thema Podere Montale. Ze streven ernaar om bij elke oogst aan de natuur terug te geven wat het hun geeft. Dit doen zij door een natuurbehoud gerichte landbouw toe te passen in de wijngaard om zo een natuurlijke evenwicht te behouden met de meer dan 50 hectare omringende bos. Deze aanpak resulteert in een minimale impact van de landbouwpraktijken op de omgeving.

Ook bij Podere Montale werken ze met diverse druivensoorten om tot hun geweldige producten te komen:

 • Sangiovese
 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Chardonnay
2x

Peposo Toscane Rosso IGT

2019 - Podere Montale

Soms gebeurt het dat een wijn zo diep verweven raakt met onze identiteit dat
het kippenvel op onze armen bezorgt. Peposo is zo'n verhaal dat ons in zijn
greep hield. Hieronder vind je het verhaal, verteld in de woorden van de wijnmaker Silvio:

“Peposo ontleent zijn naam aan een karakteristiek gerecht uit Toscane, een van de oudste tradities die de regio rijk is.
Toen ik naar Toscane verhuisde, werd ik als het ware "geadopteerd" door een oude meester-kok genaamd Sergio. Maandenlang dineerde ik in zijn keuken terwijl hij zijn culinaire kunsten vertoonde. Deze man had een verfijnd
smaakpalet en was uiterst kritisch als het ging om traditionele gerechten. Op een dag raakten we hevig in discussie.
Het was tijdens een diner in zijn restaurant waar ik zo vol zelfvertrouwen was dat ik het menu aan de gasten wilde uitleggen zonder zijn hulp. Maar tot mijn eigen schaamte verwisselde ik het vlees dat in het gerecht "Peposo" werd gebruikt (wild zwijn in plaats van rundvlees!). Wat een blunder, met een knipoog! Sergio
stormde uit de keuken en schreeuwde alsof ik de grootste misdaad had begaan. Gasten waren aanvankelijk verbaasd, maar al snel barstten ze in lachen uit.
Toen ik het restaurant verliet, ging ik naar Sergio, raakte zijn schouder aan en fluisterde in zijn oor: "Op een dag zal ik een voortreffelijke wijn maken, deze 'Peposo' noemen en een enorm wild zwijn op het etiket zetten." Hij stuurde me lachend naar de huis.
Toen de wijn eindelijk klaar was, plaatste ik een fles voor de deur van zijn
restaurant. De reacties op de wijn waren overweldigend positief, en Sergio nam onmiddellijk contact met me op. Ik hield mezelf een heel jaar lang tegen om hem deze wijn te verkopen, louter om hem te plagen.”

Terwijl het hele dorp genoot van deze Peposo (wetende van
het verhaal), werd deze uitzonderlijke Super Tuscan in elke
schilderachtige uithoek van het dorp geschonken.
Verhalen als deze verwarmen ons hart.

Wil je meer technische informatie over deze wijn? Podere Montale heeft deze mooi samen gevat in een tech sheet. Let op, het is wel in het Engels:

1x

La Casetta Riserva DOCG

2015 - Podere Montale

In het hart van Montecucco, waar de zon altijd schijnt en de aarde vol verhalen zit, is er een wijn die luistert naar de naam "La Casetta". De naam is een eerbetoon aan het houten huisje waarin onze wijnmaker ooit zijn eerste stappen in de wijnwereld zette.

Te midden van 5.200 wijnstokken werd de Sangiovese-druif met liefde geplukt, ergens tussen 20 en 30 september. Dat gaf de wijn zijn levendige 14% alcohol.

Deze wijn vertelt het verhaal van Sangiovese in al zijn glorie, met slechts 4.500 flessen geboren in het jaar 2015. Maar het geheim schuilt in de tijd, want deze wijn heeft een opmerkelijk rijpingspotentieel.

Wanneer je "La Casetta" deelt, zorg er dan voor dat hij een aangename 18-20°C krijgt om te pronken. En gebruik bij voorkeur een groot glas met een licht toelopende rand, zodat deze wijn zijn verhaal volledig kan vertellen.
Na meer dan 24 maanden in eikenhouten vaten danst hij op je smaakpapillen als een goed bewaard geheim.

Dit is een wijn die is gemaakt van 100% Sangiovese druiven.

Mocht je ooit door het mooie berglandschap in de het zuiden van Toscane rondrijden, neem dan zeker de tijd om even op bezoek te gaan bij Podere Montale. Ze organiseren geweldige proeverijen, je kunt er heerlijk overnachten en ze hebben zelfs een restaurant op het terrein. De perfecte plek om je even helemaal terug te trekken in de Toscaanse natuur.

In Italië werken ze met 3 kwaliteitscategorieën: PDO (Protected Designation of Origin: DOC & DOCG), IGT (Indicazione Geografica Tipica) & VdT (Vino da Tavola). De wijnen die wij bij dit verhaal aanbieden hebben of de DOCG of IGT keurmerk. Zie hieronder een korte uitleg wat die keurmerken inhouden:

DOCG

DOCG staat voor 'Denominazione di Origine Controllata e Garantita'.

De eerste paar DOCG’s werden in 1980 geïntroduceerd, en vandaag de dag zijn er nog steeds relatief weinig; slechts 77 in heel Italië.

Een DOCG beschikt over strenge kwaliteitscontroles, hoewel deze alleen kunnen worden vergeleken met de vorige DOC-status en niet met andere DOC's. Alle wijnen worden geanalyseerd en getest door een door de overheid goedgekeurd panel. Wijnen die onder een DOCG worden gebotteld, moeten een statuslabel op de hals hebben.

IGT

IGT staat voor 'Indicazione Geografica Tipica’

IGT's, opgericht in 1992, waren bedoeld om een niveau boven de basis tafelwijn (VdT) te bieden voor kwaliteitswijnen die niet voldeden aan de voorschriften voor DOC of DOCG. Zogenaamde Super Tuscans zijn een goed voorbeeld. Tegenwoordig is de IGT-classificatie de thuisbasis voor wijnen die in een meer ‘internationale’ stijl zijn gemaakt, waarbij enkele van de traditionele wijnbereidings methoden en druiven variëteitsbepalingen zoals vastgelegd in DOC’s en DOCG-voorschriften worden vermeden.Er is een breed scala aan kwaliteit en prijzen vertegenwoordigd en er zijn momenteel meer dan 120 IGT's in Italië.

Bestel nu jouw Toscane Mix Box

Elke wijn in deze doos neemt je mee op een reis door de zon- overgoten Toscaanse wijngaarden. Sluit je ogen, neem een slok, en proef het verhaal van deze bevlogen wijnmakers en de betovering van de Toscaanse zon in elke druppel. Proost op een onvergetelijke Toscaanse ervaring.

Toscane Gold Box

Durf jij het aan voor €99?

Naast bovenstaand verhaal en de bijpassende mixbox kwam ook iets anders moois op ons pad. Dit is zo bijzonder en uniek dat we hierover verder weinig kunnen vertellen. Heb jij vertrouwen dat wij in deze Toscane Gold Box echt wat moois hebben zitten? Bestel hem dan snel, want de voorraad is beperkt!

Bestel de Goldbox