Een bek vol wijn uit de Provence

Juli 2023

Een unieke vondst

Dit verhaal begint met een unieke vondst die we deden midden in de Provence. Je zou verwachten dat deze vondst een mooi wijnhuis is, of een prachtige wijn. Maar het bleek nog waardevoller te zijn, namelijk een gerenommeerde Nederlandstalige vinoloog genaamd Paul Schmit. De inmiddels gepensioneerde fijnproever heeft zich de afgelopen jaren met volle toewijding ingespannen om alle wijnhuizen in het gebied in kaart te brengen. Met zijn scheurijzer wist hij zelfs de meest verborgen wijnhuizen te ontdekken.

Deze wandelende encyclopedie was bereid om ons wegwijs te maken in zijn, inmiddels, natuurlijke habitat. Wat een geweldige kans!

Le Luc-en-Provence

Begin mei zijn we met ons team afgereisd naar Le Luc-en-Provence waar we Paul hebben ontmoet. Al tijdens onze kennismaking werd duidelijk dat Paul een gepassioneerde wijnliefhebber is, aangezien we meteen een bijzondere wijn mochten proeven van het wijnhuis Paradis. De naam van deze plek sprak boekdelen, want het was een prachtig gebied met talloze mooie wijnhuizen.

Om onze komst voor te bereiden, had Paul gezocht naar wijnen die perfect passen bij ons wijnconcept. Hij was op zoek gegaan naar een "Bek vol wijn", een begrip dat later duidelijk werd voor ons. Na veel gepuzzel heeft hij uiteindelijk gekozen voor vier wijnhuizen die we allemaal op één dag zouden bezoeken.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor 6 schitterende biologische wijnen van twee prachtige wijnhuizen: Château Carpe Diem & Domaine Des Féraud.

De druif is de Genesis

In het hart van de Var, te midden van de Provence, ontmoetten we Albéric Philipon op zijn prachtige landgoed. Deze vriendelijke wijnmaker heeft samen met zijn vrouw dit wijnhuis overgenomen in 2013. Wat dit bedrijf bijzonder maakt, is dat zij hun wijnen produceren op basis van biodynamische principes. Hierbij streven ze voortdurend naar een goede balans voor de wijnranken en hun omgeving, waarbij ze elkaar versterken.

Hun adagium "de druif is de genesis" komt tot uiting in al hun producten. Naar onze mening zijn ze erin geslaagd om met hun werkwijze een hele "familie" van prachtige wijnen te produceren. Een leuk feitje is dat sommige van hun wijnen vernoemd zijn naar hun kinderen.

De wijnen

Samen met Paul hebben we de mooiste wijnen geselecteerd die door dit bijzondere wijnhuis zijn gemaakt. Naast een zomerse rosé en een prachtige witte wijn hebben we ook een krachtige rode wijn gekozen. We hebben Albéric en zijn vrouw Marie-Caroline gevraagd om voor elke wijn een korte omschrijving te geven van wat de wijn zo bijzonder maakt. Daarnaast hebben zij voor elke wijn een passende wijn-spijs suggestie gegeven.

Rosé Château - 2022

50% Cinsault, 30% Grenache en 20% Cabernet Sauvignon
AOP Côtes-de-Provence

2x

Cuvée Artus- 2022

33% Rolle, 33% Grenache Blanc
en 33% Clairette
AOP Côtes-de-Provence

1x

Cuvée Major - 2021

48% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah & 12% Grenache
AOP Côtes-de-Provence

1x

Een waar paradijs tussen de parasolbomen.

Ten zuiden van Vidauban, te midden van uitgestrekte wijnvelden, bevindt zich het prachtige wijnhuis Domaine des Féraud. Het gebouw wordt omgeven door imposante parasolbomen, die voor een aangenaam klimaat zorgen in en rondom de locatie.

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen door Leo. Hij wist ons veel te vertellen over de geschiedenis, de werkwijze en de schitterende wijnen van dit wijnhuis. Het wijnhuis heeft een rijke geschiedenis van meer dan 100 jaar. In de loop der tijd heeft het meerdere eigenaren gehad, die elk hun eigen werkwijzen hanteerden. De huidige eigenaar, Markus Conrad, heeft een deel van deze waardevolle erfenis geïntegreerd in de huidige werkwijze. Daarnaast streeft hij naar hoogwaardige biologische landbouw met geavanceerde vinificatie-technieken. Deze combinatie van een rijke geschiedenis en moderne productiemethoden resulteert in een uitgebreid scala aan prachtige wijnen.


De wijnen

Een van Leo's favorieten is de Arômes des Maures. Deze wijn vertegenwoordigt het gebied waar hij vandaan komt en met recht. De prachtige balans tussen de verschillende druiven maakt het een mooie rosé. De naam verwijst ook naar het gebergte waar je rechtstreeks vanuit het wijnhuis op uitkijkt.

Daarnaast hebben we een unieke witte wijn geselecteerd, de Signature! Dit is dan ook de favoriet van eigenaar Markus. Signature heeft zijn rijping gehad in een betonnen "Œuf de Beaune" en er zijn maar 2500 flessen van gebotteld!

Arômes des Maures - 2021

53% Cinsault, 20% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 12% Rolle
AOP Côtes-de-Provence

1x

Signature - 2021

100% Rolle

1x

AOP Côtes-de-Provence

AOP is de hoogste waardering die een product kan krijgen. Een dergelijke wijn voldoet aan bepaalde kwaliteitskenmerken die voor dat herkomstgebied gelden.Het is een afkorting uit het Frans voor een keurmerk en staat voor Appellation d’Origine Protégée. De AOP is gebaseerd op een EU-verordening uit 2009 over de beschermde status van producten van bepaalde oorsprong of uit bepaalde gebieden.

We zijn trots om te melden dat de meeste wijnen van dit verhaal dat keurmerk hebben.

Agriculture Biologique

Tot het jaar 2012 stond op etiketten van Franse “biologische wijn” het AB keurmerk. De afkorting AB staat voor Agriculture Biologique (letterlijk = biologische landbouw) en geeft aan dat een wijn van biologisch geteelde druiven gemaakt is. Je treft nu nog vaak het AB en het Europese biologische keurmerk aan, omdat met name de Franse consumenten nog moeten wennen aan het nieuwe Europese logo.

Allebei de wijnhuizen produceren de wijnen volgens de biologische principes, waarbij het wijnhuis Carpe Diem nog een stapje verder gaat en op een biodynamische manier produceert.