Pure wijnen uit Luxemburg

April 2024

Hoewel Luxemburgse wijnen misschien niet zo wijdverspreid zijn als die uit andere wijn producerende regio's worden ze steeds meer erkend als verborgen juweeltjes die het ontdekken waard zijn.

In de betoverende valleien van de Moezel, Alzette en Sûre biedt Luxemburg een gevarieerd terroir ideaal voor wijnbouw. Door de  steile hellingen en kalksteenbodems is dit een perfecte omgeving voor druivenrassen zoals Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Auxerrois en Gewürztraminer.
Luxemburgse wijnen staan ​​bekend om hun frisheid, levendige zuurgraad en fruitige aroma's, vaak met tonen van groene appels, perziken, citrusvruchten en bloemen.

Het diepgewortelde erfgoed en vakmanschap van Luxemburgse wijnmakers dragen bij aan het prestige van hun wijnen. Veel wijnboeren hebben al generaties lang de kunst van het wijnmaken geperfectioneerd, met een diepe waardering voor het terroir en de druiven- rassen.


Een ander aspect dat bijdraagt ​​aan het imago van Luxemburgse wijnen, is de groeiende focus op kwaliteit en duurzaamheid. Veel wijnboeren hebben geïnvesteerd in moderne wijnbouw technieken en duurzame landbouwpraktijken om wijnen van topkwaliteit te produceren die kunnen concurreren op internationale markten. Deze inspanningen versterken het imago van Luxemburgse wijnen en trekken de aandacht van consumenten die waarde hechten aan hoogwaardige en milieuvriendelijke producten.

De parel van de Moezel

Waar wij nog dachten een leuke bijnaam te hebben gevonden voor Sorentberg als Parel van de moezel, blijkt er nog een andere Parel te zijn.

Langs de zuidelijke oevers van de Moezel, grenzend aan Duitsland, ligt het plaatsje Remich, de Parel van de Moezel vanwege zijn prachtige ligging, historische charme, toeristische attracties en rijk historische
wijntraditie.

Het wijnhuis St. Martin, opgericht in 1919 door zeven pioneers, speelt een belangrijke rol in deze geschiedenis. Het staat bekend om zijn hoogwaardige mousserende wijnen, zoals Crémant de Luxembourg, en stille wijnen van uitstekende kwaliteit, met een sterke focus op vakmanschap, traditie en innovatie.

Grand Premier Cru

De hoogste classificatie in Luxemburg

Grand Premier Cru wijnen vormen de kroon- juwelen van de Luxemburgse wijntraditie. Luxemburg heeft een eigen classificatie systeem met 4 mogelijke kwalificaties. Een wijn wordt gekeurd op 20 punten wat de volgende onderverdeling oplevert:

Marque Nationale

Alleen druiven uit Luxemburg en minimaal 12 punten.

Vin Classé

Na de tweede beoordeling tussen de 14 en 16 punten

Premier Cru

Na de tweede beoordeling meer dan 16 punten

Grand Premier Cru

Na de derde beoordeling meer dan 18 punten

1x

Auxerrois Grand Premier Cru

2021 - Caves St. Martin

Proefnotities
Op slechts enkele plekken ter wereld worden wijnen gemaakt van 100% Auxerrois-druiven. Toch is het een boeiende wijn met een gevarieerd scala aan aroma's. Deze wijn onthult een levendig palet van meloen en citrusfruit, gevolgd door een subtiele kruidige afdronk. Het is een genot om te drinken, gekenmerkt door frisheid, elegantie en een milde zuurgraad.

Food Pairing
Auxerrois komt uitstekend tot zijn recht bij Aziatische gerechten, vis met een lichte saus, of bij asperges.

Pinot Blanc Grand Premier Cru

2022 - Caves St. Martin

Proefnotities
Deze Pinot Blanc heeft een echt klassieke stijl, met een speelse zuurgraad, fruitige tonen en een verfijnde mineraliteit. Het is een elegante wijn die de fruitige aroma's combineert tmet bloemige noten, waardoor deze wijn perfect past bij een heerlijk diner. Laat je verleiden door de authentieke charme van deze wijn.

Food Pairing
Uitermate geschikt bij visgerechten en milde kaasjes.

2x
2x

Pinot Gris Grand Premier Cru

2021 - Caves St. Martin

Proefnotities
Onder Luxemburgers wordt Pinot Gris tegenwoordig beschouwd als de favoriete gastronomische wijn. Met zijn frisse en aangename zuurgtraad, prachtige mineraliteit en krachtige aroma's van abrikoos, passievrucht, grapefruit en hazelnoot wordt deze Pinot Gris enorm gewaardeerd.

Food Pairing
Deze wijn past perfect bij kalfsvlees of vis in roomsaus.

Riesling Grand Premier Cru

2022 - Caves St. Martin

Proefnotities
Riesling is wellicht de bekendste en meest typerende wijn uit de regio. Het wordt be- schouwd als de koning van Luxemburgse Moezel- wijnen. Het karakter van deze wijn wordt sterk beïnvloed door de toorsprong van de druif. De iets hogere zuurgraad wordt gecompenseerd door een breed scala aan aroma's zoals peer, appel, abrikoos en citroen. Dit alles resulteert in een prachtig frisse en complexe wijn.

Food Pairing
Een perfecte match met licht vlees, zoals kip of vis. Als visgerechten kun je denken aan mosselen of Sint-Jakobsschelpen. En als je echt iets wilt proeven uit de Luxemburgse keuken, probeer deze Riesling dan eens bij "Friture de Moselle", een gerecht met diverse gefrituurde kleine visjes uit de Moezel.

1x

Wat lekkers voor bij de Auxerrois wijn

Onze goede vriend Jan heeft twee heerlijke recepten gemaakt speciaal voor onze Auxerrois wijn van St. Martin. Deze kun je hieronder downloaden.

Wil je ontdekken welke recepten Jan nog meer heeft gemaakt, welke workshops hij geeft of bij welke events hij aanwezig zal zijn? Bezoek dan even zijn website.

Website Janbakt.nl

Bestel nu jouw Lente Box

Voor deze lente hebben wij een mooie unieke wijnbox samengesteld met Grand Premier Cru wijnen die de smaak van Luxemburg echt vertegenwoordigt! Ideaal voor verschillende gelegenheden, bij een lekkere borrel of een heerlijk diner.

Mocht je nou echt een favoriet hebben waar je nog een extra doos van wilt of is er een druivensoort die niet bij jou past?

Laat het ons weten. We denken graag met je mee!