Het wijnverhaal wat we hiervoor wilden maken wilden we op één of andere manier laten aansluiten bij het goede doel. En we kunnen met trots zeggen dat we hier wederom in geslaagd zijn. Tijdens onze zoektocht in de champagne streek in Frankrijk kwamen we een bijzonder project tegen, namelijk Odyssée 319. Voor dit project is ieder jaar maar weer de vraag wat voor champagne het gaat opleveren. Ze hebben geen lange termijn plannen, maar bekijken het van jaar op jaar. De kunst van het loslaten. Een aanpak waar mensen tijdens een ernstige ziekte ook toe veroordeeld zijn.
Dit heeft ons doen besluiten om dit jaar een verhaal te maken over de Odyssée 319, Millisimé 2017, Extra Brût. Deze wijn kunnen jullie dan nu ook bestellen, waarbij van iedere fles €5 naar het goede doel gaat. Dus bestel deze mooie champagne, dan heb jij een topchampagne om een mooi moment mee te vieren en steun je tegelijkertijd het goede doel.
In het hart van de zachte glooiende heuvelrug van Côte des Blancs bevindt zich het zeer gerenommeerde dorp Avize, een van de 17 Grands-Crus-dorpen. De champagnes die uit dit dorp komen staan bekend om hun puurheid en vol karakter.
In het centrum van dit veelbelovende dorpje maken Olivier Bonville & Ferdinand Ruelle, in hun familiekelder, de mooiste Blanc de Blancs. Dit familiebedrijf is bekend om 5 permanente champagnes, die in de loop van 4 generaties zijn ontstaan en die stuk voor stuk het ware karakter van de terroir van Avize laten zien.
Daarnaast zien de mannen het als een uitdaging om ieder jaar een bijzondere champagne te produceren, die het karakter van dat jaar weerspiegelen, de Odyssée 319. Ieder jaar ontmoeten ze wijnmakers uit 319 omringende dorpen en selecteren de beste druiven uit die dorpen om daar de champagne van het jaar mee te maken.
Het oogstjaar 2017, waar wij de champagne van hebben geselecteerd, staat bekend om een weerbarstig jaar. Lentevorst verwoestte veel knoppen, waardoor de smaken in de overgebleven druiven werden geconcentreerd. De lente werd gevolgd door een vrij warme, zonnige zomer van half mei tot eind juli. En augustus kenmerkte zich door veel stormen, hagel en regen. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme uitdaging was voor de wijnranken en zorgde daarom voor een oogst met uitzonderlijke kwaliteit.
Zo uitzonderlijk zelfs dat de mannen besloten om alleen de druiven van dat jaar te gebruiken, wat de champagne Millisimé maakt. De zeer lage dosering die ze eraan toevoegden, Extra Brût, zorgt ervoor dat de wijn puurheid en karakter heeft, zonder overtollige suiker, waardoor je goed de terroir en het karakter van dat jaar kan proeven.
Wil je meer te weten komen over dit mooie project, bekijk dan onderstaande video.