Grand Cru Champagne uit Chouilly

December 2023

Een bijzondere Champagne voor de feestdagen

Ontdek de onvergelijkbare Grand Cru Blanc de Blancs BRUT Vintage 2015-champagne, een meesterwerk dat zijn oorsprong vindt in de betoverende Côte des Blancs, verspreid over 5.78 hectare en bestaande uit 30 percelen. Deze champagne is 100% Chardonnay en draagt de prestigieuze Champagne Grand Cru Blanc de Blancs- appellatie. Het jaar 2015 wordt geprezen als een exceptioneel jaar voor wijn en dat proef je in elke druppel.

Deze champagne heeft een zeldzaam en verfijnd karakter met geëvolueerde aroma's van rijp fruit en geroosterde gedroogde vruchten. Met een alcoholgehalte van 12%, dient hij geserveerd te worden op een proeftemperatuur van 9 tot 10°C, bij voorkeur bij een heerlijk visgerecht.

Kortom, een bijzondere fles die eigenlijk niet tot 31 december 00:00 bewaard hoeft te worden. Met deze champagne maak je van elk moment een feest. Dus waarom wachten? Trek de fles gerust eerder open om te proosten, of het nu tijdens een heerlijk diner is of bij een ander prachtig moment. Deze overheerlijke vintage champagne uit 2015, met zijn kenmerkende gouden kleur en fantastisch fijne bubbels, maakt elk moment bijzonder.

Chouilly

Chouilly, een dorp gelegen in de regio Champagne in Frankrijk, staat bekend om zijn uitstekende wijngaarden die enkele van de meest prestigieuze druiven voortbrengen voor de productie van champagne. Met zijn glooiende heuvels bedekt met wijngaarden, biedt Chouilly een adembenemend uitzicht op de regio. De wijngaarden van Chouilly behoren tot de Grand Cru-classificatie, wat aangeeft dat ze tot de beste wijngaarden behoren in de Champagne-regio. Deze Grand Cru-status erkent de uitzonderlijke kwaliteit van de druiven die hier worden verbouwd, vooral de Chardonnay-druiven, gewaardeerd om hun elegantie en finesse.

Interessant is dat er slechts 17 dorpen zijn die de prestigieuze Grand Cru-status hebben verworven in de Champagne-regio, waaronder Chouilly. Deze dorpen hebben wijngaarden die worden erkend als behorend tot de allerbeste in de regio en dragen bij aan de productie van enkele van de meest gewaardeerde en hoogwaardige champagnes ter wereld.

Chouilly ligt 5 kilometer ten westen van Épernay, de Champagne-hoofdstad van Frankrijk. Épernay is het centrum van champagnehandel en herbergt enkele van 's werelds meest gerenommeerde champagnehuizen,  zoals Moët & Chandon en Veuve Clicquot.

Vignoble Dominique Legras

Chouilly

Het magische proces van Champagne

Hoe wordt het gemaakt?

De oogst begint gewoonlijk in september, waarbij druiven zorgvuldig met de hand worden geplukt om beschadiging te voorkomen. Elke persing verwerkt voorzichtig 4.000 kg druiven, resulterend in maximaal 2.550 liter most. Deze most ondergaat zijn eerste fermentatie in stalen tanks gedurende ongeveer 2 weken. Na het fermenteren worden diverse druivenwijnen mogelijk samengevoegd om het beoogde smaakprofiel te creëren.

Het gemengde resultaat wordt gebotteld met een tijdelijke kurk of kroondop, bekend als Tirage, voor de tweede fermentatie in de fles. Nu begint de rijping, waarbij de flessen maanden tot jaren in koele, donkere kelders worden bewaard. Gedurende deze periode ontwikkelt de champagne zijn complexe smaken en bubbels (circa 47 miljoen). Regelmatig worden de flessen gedraaid en gekanteld, een proces genaamd Remuage, om het gistbezinksel naar de hals te laten zakken.

De volgende stap is het Dégorgeren, waarbij de bevroren hals van de fles de tijdelijke kurk verdrijft door de opgebouwde druk van het bevroren gistpropje. Nadat het bezinksel is verwijderd, wordt de fles aangevuld met een speciaal mengsel van wijn en rietsuiker, bekend als Liqueur d’expédition of Dosage, om de zoetheid te reguleren.

Na de dosage wordt de definitieve kurk met plaat en draadconstructie, genaamd Muselet, op de fles geplaatst. Na een korte periode van vaak maximaal 3 maanden is de champagne direct klaar voor consumptie (heeft geen rijping nodig).

Bestel nu jouw Champagne

Een bijzondere fles voor de feestdagen. Met deze champagne maak je van elk moment een feest. Dus waarom wachten? Trek de fles gerust eerder open om te proosten, of het nu tijdens een heerlijk diner is of bij een ander prachtig moment. Deze overheerlijke vintage champagne uit 2015, met zijn kenmerkende gouden kleur en fantastisch fijne bubbels, maakt elk moment bijzonder.